Verwarming

7 november 2013: De vloerverwarming ligt

De afgelopen dagen zijn we eigenlijk maar met één ding bezig geweest en dat was het leggen van de vloerverwarming. Boven ligt deze op netten aangezien er daar geen isolatieplaat meer op de OSB ligt maar Thermogran, beneden werden bovenop de Thermogran EPS-platen gelegd en daarop kon de vloerverwarming worden getackerd.

Boven werd dus bovenop de Thermogran eerst een plastic folie gelegd die dient om het vocht van de chape tegen te houden. De folie die hier werd gebruikt is dezelfde als beneden en is voorzien van een raster, doch het zijn de netten die bovenop de folie werden gelegd die op maat van de vloerverwarming werden voorzien. Het raster van de netten ligt 15cm, dan wel 10cm uit elkaar en zo kon dus gemakkelijk de afstand tussen de buizen worden gerespecteerd.
Het bevestigen van de buizen op de netten gebeurt met plastic klemmen die met behulp van een soort kruk heel gemakkelijk op de netten kunnen worden bevestigd. Het nadeel van dit systeem is wel dat je zo’n klem maar kan plaatsen op het raster van de netten. Je kiest dus niet altijd zelf waar je een klem plaatst. Als nadien de buizen er worden in vastgeklikt, was het soms nodig om deze extra te zekeren door middel van colsonbandjes.

Beneden was het leggen van de vloerverwarming nog eenvoudiger. Gezien er daar onder de plastic folie EPS-platen lagen, konden de buizen van de vloerverwarming gewoon worden vastgetackerd op deze platen. Daarbij kan je dus wel kiezen waar er overal klemmen worden geplaatst.

Vooraleer de vloerverwarming kon worden gelegd moest eerst de randisolatie terug worden geplaatst. Dit werd deze keer door ons gedaan en werd zeer nauwkeurig uitgevoerd. Het gevolg was wel dat wij enkele meters tekort kwamen en dus nog naar de bouwhandel konden rijden om enkele bijkomende meters randisolatie af te halen. Eens ook deze bijkomende meters waren geplaatst, was het dan tijd om de plastic folie met verlegpatroon op de EPS-platen te leggen. Ook wat van een prutswerkje als je het goed wil doen, maar door dit nauwkeurig te leggen, was het daags nadien kinderspel om beneden alle leidingen te leggen. Op een goede vier uur tijd werden immers alle leidingen beneden gelegd. Het tackeren hield niets in; zorgen dat de buizen ook goed lagen, was niet altijd eenvoudig.
Om te vermijden dat er hele stukken buis zouden moeten worden losgetrokken, om dan nadien op een andere plaats terug te moeten leggen, tekenden we eerst het traject van de buizen uit met een alcoholstift. Zo wisten we zeker dat we goed uitkwamen en was het leggen van de buizen echt kinderspel.

Als laatste werd er dan nog een loopplatform gemaakt met overschotten van de balken voor de leidingspouw. Op die manier kunnen we, in afwachting van de chapewerken, toch vrij eenvoudig in de woning rondlopen, zonder direct op de buizen te moeten lopen.

29 november 2013: Collectoren vloerverwarming

Eerder lieten we reeds weten dat de vloerverwarming volledig was gelegd. Dit was ook effectief het geval, doch de collectoren van de vloerverwarming waren nog niet geplaatst. Intussen hebben we dit ook in orde gebracht, zodat alle buizen mooi geplaatst zijn om daarna in de chape te verdwijnen. Eens de collectoren effectief waren aangesloten op de vloerverwarmingsbuizen was het nog juist een kwestie van de kraantjes van het juiste label te voorzien.

8 december 2013: Screens zijn geplaatst

Je kan je afvragen wat de plaatsing van de screens te maken heeft met de verwarming, maar in ons geval dragen de screens rechtstreeks bij tot de temperatuur in de woning. Als het koud is in de woning, maar de zon schijnt, dan moeten deze omhoog blijven zodat de woning kan opwarmen. Is het warm genoeg binnen en schijnt de zon, dan mogen de screens zakken teneinde oververhitting te voorkomen. Vandaar dus dat we de plaatsing van de screens dus ook onder de noemer verwarming plaatsen:

Vorige donderdag kwamen er nog eens twee vakmannen op de werf: de monteurs van onze screens.

Gezien er bij ons dus een reële kans op oververhitting bestaat, hebben wij besloten zonnescreens te installeren. Nu zijn er daar grofweg twee types van, met name de goedkopere, niet wind-vaste en de duurdere, wel windbestendige screens. Gezien het ‘succes’ van het eerste model bij ons op het werk, besloten we al gauw voor de duurdere, windvaste screens te gaan. We wilden namelijk de screens onafhankelijk van de windsnelheden gestuurd krijgen en dit op basis van 1) de binnentemperatuur en 2) de zon. Zo moeten de screens omhoog blijven indien de zon schijnt en er binnen nog geen temperatuur is bereikt van bijvoorbeeld 20°. Zijn de 20° wel bereikt en zit de zon nog steeds uit, dan mogen de screens zakken, kwestie van oververhitting te voorkomen.

Enige tijd geleden werden de ramen opgemeten en zo’n twee weken terug kregen we de melding dat de screens geproduceerd waren. Nu moesten ze dus nog enkel geplaatst worden, wat intussen dus ook is gebeurd. Wat de werking betreft is het nog even wachten gezien ze nog niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Ze werden wel allen getest en in de afstandsbediening geprogrammeerd, dus ze zouden moeten werken.

Enkel voor de sturing op basis van de temperatuur moeten we nog eens ons licht opsteken bij de zaakvoerder, gezien de installateurs ons dit niet konden uitleggen.

8 maart 2014: De gasmeter werd geplaatst

Het is intussen wel al enige tijd geleden, maar intussen werd de gasmeter dus ook geplaatst.

Nadat de afspraak werd bevestigd kwam een onderaannemer daags voordien het voetpad openbreken en de geul graven op openbaar domein. op datzelfde moment heb ik ook wat gegraven teneinde de energiebocht op onze grond bloot te leggen, zodat men kon zien dat deze wel degelijk volgens de regels van de kunst werd geplaatst.

De dag erop kwam men dan de aansluiting zelf realiseren. Dit nam toch zo’n 2u30 in beslag, maar tegen het einde van de voormiddag (net voor ik naar het werk moest vertrekken) was de aansluiting een feit.

Normaal was het de bedoeling dat deze ook effectief zou worden opengezet, doch gezien er wat misgelopen was met het aangaan van een nieuw contract, kon dit nog niet gebeuren.

Alles is dus voorzien, maar men zal nog eens moeten terugkeren om de aansluiting effectief open te zetten. Dit zal gebeuren bij de definitieve aansluiting van de elektriciteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: