Ventilatie

18 juni 2013: Ventilatie:
Waar we de vorige post schreven dat we de ventilatie op de grond hadden uitgelegd, werd deze waar mogelijk omhoog gehangen. De puzzel blijkt daarbij niet dezelfde te zijn als deze op de grond en er kwam heel wat meten, zagen, passen, opnieuw meten en zagen en passen aan te pas. Uiteindelijk hing de ventilatie voor 90% omhoog en gezien de luchtdichting moest worden afgewerkt, werd de ventilatie opnieuw losgekoppeld en gekuist, om ze daarna opnieuw omhoog gehangen. Gezien het deze keer definitief was en we ondanks de dubbele rubbers geen risico wilden nemen, werden alle verbindingen ook nog eens luchtdicht afgetaped.
Onder de luchtdichte laag worden nu niet meer alle buizen gehangen, gezien deze ons anders zouden kunnen hinderen bij het inblazen van de cellulose, wat momenteel voor 1, 2 en 3 juli staat ingepland. Vrijwilligers die zich die dag kunnen vrijmaken en het zien zitten om ons wat te komen helpen, mogen zich steeds bij ons aanmelden…

11/08/2013: De ventilatiebuizen hangen

Schreven we eergisteren nog dat de leidingspouw volledig was afgewerkt, dan is het vandaag tijd om een korte update te posten aangaande de ventilatie.

De afgelopen weken werkten we duchtig verder aan de plaatsing van alle ventilatiebuizen. Nadat de puzzel dus eerst op de grond werd gelegd, op aanraden van de architect nog drie extra geluidsdempers werden voorzien en alles voorlopig was opgehangen om te zien of de puzzel klopte, was het dan na het inblazen van de cellulose tijd om de ventilatiebuizen definitief op te hangen.

Gezien het inblazen van de cellulose voor het nodige stof had gezorgd, dienden de buizen eerst grondig te worden gereinigd; een taak die Emily zelf naar haar toetrok en misschien maar best ook. Nadat de buizen waren gereinigd, konden deze dan definitief opgehangen worden en alle verbindingen werden dan ook nog dicht getaped. In principe zou dit niet nodig zijn geweest, gezien alle dichtingen een dubbele rubberen sluiting hadden, maar wij hadden dat liever te doen nu we er nog aan konden dan nadien te moeten besluiten dat we het toch beter hadden gedaan.

Nu is het wachten op het plaatsen van het ventilatietoestel zelf om dan het hoofdstuk ventilatie zo goed als volledig af te sluiten. Hieronder alvast nog enkele sfeerfoto’s 🙂

2 januari 2014: Oud op nieuw in het oude, maar straks wel in het nieuwe

Ook langs deze weg aan iedereen onze beste wensen voor het nieuwe jaar. Voor mij is dit meer van ’t zelfde, wat de beste wensen voor jullie zijn, dat moeten jullie zelf maar invullen. Net zoals bij waarschijnlijk heel wat anderen is ook ons goed voornemen van 2013 (de overgang van 2013 naar 2014 in ons nieuwe huis vieren) bij een voornemen gebleven. We wonen nog steeds in onze tijdelijke woonst, maar ik denk dat het vrij veilig is te stellen dat we de overgang van 2014 naar 2015 toch zeker in ons nieuwe huisje zullen vieren 😉

Op de bouw heeft het de afgelopen tijd wat stilgelegen. De feestdagen zaten daar voor een groot stuk tussen, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ikzelf ook vergeten was om de nodige bestellingen te doen zodat er kon verder gewerkt worden. Het is dus nog even wachten op het einde van het bouwverlof vooraleer we echt verder kunnen werken. Het positieve aan deze vergetelheid is echter dat ik intussen reeds serieus aan het plannen ben geweest voor mijn motortrip in juni die ik wil ondernemen als ‘beloning’ voor het vele werk in de woning.

Het enige wat er op de bouw is gebeurd is het plaatsen van enkele wachtbuizen voor de zonnecollectoren en de toekomstige fotovoltaïsche panelen. Ook werden de rest van de ventilatiebuizen geplaatst en is alles echt klaar voor het plaatsen en aansluiten van het toestel zelf. Daarmee wil ik echter wachten tot zo goed als op het einde teneinde zoveel mogelijk stof te weren uit het toestel. Het enige dat eigenlijk is blijven werken is de bouwdroger, maar daar kan ikzelf niet echt enige eer uit halen 😉 Hopelijk kunnen we er dus vanaf volgende week weer echt volop invliegen.

17/08/2014: Toevoerbuis ventilatie:

Daar de grove werken zou stilaan op het einde lopen (toch nog) was het eens dringend tijd om de toevoerbuis van de ventilatie te voorzien van de nodige isolatie, zodat ook het plafond boven de trap kon worden dichtgemaakt. Gezien de architect wilde dat we een dubbele isolatielaag rond deze buis legden, was dit dus een knutselwerkje van bijna een halve dag met heel wat proesten en hoesten vanwege de isolatie.

Eens de isolatie was aangebracht konden de laatste plafondprofielen omhoog worden gehangen, samen met de laatste gyprocplaten. Nu nog juist die plamuren en opschuren en dat vervelend werkje zit er eindelijk volledig op. Met een beetje geluk kunnen we volgende week dus beginnen verven!

28 oktober 2014: Ventilatietoestel gemonteerd en alles aangesloten

Inzake ventilatie moet er op de dag van vandaag slechts nog maar het volgende gebeuren, met name nog 2 afvoerrooster steken (deze werden nog niet geplaatst daar er op die plaats nog kleine schuurwerken moesten gebeuren) en daarna alles inregelen. Hiertoe kunnen we bij FAT gratis een toestel ontlenen voor een week, waarna we de woning dus enkele keren zullen moeten rondgaan teneinde alles juist afgeregeld te krijgen. Qua toestel is het uiteindelijk de Brink Renovent Excellent geworden, waarvan men zegt dat dit prijs/kwaliteit één van de betere op de markt is.

Advertenties

One response

28 10 2014
Update | Thomas & Emily bouwen

[…] Ventilatie Keuken Badkamer Schilderwerken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: