Luchtdichting

20 juli 2013: Luchtdichting – blowerdoor

Gezien onze laatste post een zeer enthousiaste, doch nogal korte post was inzake het resultaat van onze eerste blowerdoortest, gaan we er in deze post iets dieper op in…

Op 9 juli was het voor ons dus zo ver: De eerste blowerdoortest en dus de eerste echte test inzake het geleverde werk inzake luchtdichting. Een werk dat wij volledig zelf hebben uitgevoerd op basis van enkele tips van onze architect en die zaken die we hadden onthouden uit de verschillende infosessies van Eurabo die wij hadden gevolgd voor de aanvang van onze bouw. Een werk van lange adem, waarbij het resultaat niet onmiddellijk zichtbaar is en daarom dus niet altijd opgeeft om nog maar eens wat ‘plakkertjes’ te kleven.

Wat is nu juist zo een blowerdoortest?
Wel, voor een gedetailleerde uitleg verwijzen wij naar de site van Energy-service, maar in het kort komt het er op neer dat men gaat nagaan hoeveel luchtlekken (en dus ongecontroleerde ventilatie en het daaraan gekoppelde warmteverlies) er nog aanwezig zijn in de woning. Bij de blowerdoortest gaat men een grote ventilator op een luchtdichte manier in een deuropening plaatsen. De rest van de ramen en deuren gaan dicht en daarna wordt de woning zowel in onderdruk als in overdruk gezet. Door dit drukverschil zal lucht zich dus van buiten de woning naar binnen willen verplaatsen (in het geval van onderdruk) en van binnen naar buiten (in het geval van overdruk). Met de bouw van een passiefwoning willen we ongecontroleerde ventilatie vermijden omdat luchtlekken gelijkstaan aan warmteverliezen. In de winter kan er koude lucht binnen komen en in de zomer kan de warmte op dezelfde manier het huis binnen geraken. Men meet dus hoeveel keer de totale hoeveelheid lucht in het beschermde volume gewisseld wordt per uur en komt zo op een n-50 waarde uit. Teneinde een gecertificeerd passiefhuis te hebben mag de n-50 waarde niet meer dan 0,6 bedragen.

Wij hebben er bij de bouw van ons passiefhuis voor geopteerd om deze test twee keer uit te laten voeren. Een eerste keer bekomen we eigenlijk een indicatieve waarde en deze test wordt uitgevoerd net nadat de luchtdichting is afgewerkt en voor we verder gaan met de afwerking van de woning. Op die manier kunnen eventuele luchtlekken nog gemakkelijk opgespoord en weggewerkt worden. De tweede keer zal dan plaats vinden eens de woning is afgewerkt en dit resultaat zal dan ook bepalend zijn voor het behalen van het passiefhuiscertificaat.

In ons geval kwam de man van Energy-service aan om 08:00 uur. Na een kwartiertje was al het materiaal geïnstalleerd en kon de eerste meting plaatsvinden. Daarbij werd al snel duidelijk dat we ons werk goed hadden gedaan, want de ventilator moest nog niet te hard werken teneinde het benodigde drukverschil op te bouwen. Een vlugge berekening in aanwezigheid van de architect leerde ons dat we bij de eerste meting ergens rond een n-50 waarde van 0,3 zaten. Al een heel stuk beter dan we hadden durven hopen. Na deze eerste meting hadden we enkele uren de tijd (bij de offerte voor de test hadden we bekomen dat de man van Energy-service hier vier uur bleef) om bestaande lekken op te sporen en te verhelpen. Op die manier konden we het resultaat nog verder naar beneden krijgen. Omstreeks 11:00 uur waren de grootste lekken gedicht en kon de definitieve meting plaats vinden. Daarbij was het eindresultaat dus n-50=0,2. Een waarde die ze bij Energy-service nog niet hadden gezien. Het record daar tot op heden was een n-50=0,29 en dit bij een architect die ook zelf de luchtdichting had gedaan.

Geen verse lucht, is dat dan niet ongezond leven?
Een terechte vraag, doch bij de bouw van een huis waarbij men aandacht schenkt aan de warmtehuishouding in de woning, moet men drie zaken steeds samen bekijken en goed uitvoeren, met name de isolatie, de luchtdichting en de ventilatie. Deze drie zaken dienen goed op elkaar afgestemd te zijn en het ene kan niet zonder het andere. Het heeft dus geen nut om zeer goed te isoleren als er niet evenveel aandacht geschonken wordt aan de luchtdichting (enkel stilstaande lucht heeft een isolerende werking) en de ventilatie. Concreet komt er in onze woning in de muren en het dak tot 40cm isolatie, is de luchtdichting reeds getest en zeer goed bevonden en wordt ook nog een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie voorzien. Op die manier hebben we dus steeds verse lucht zonder dat er warmte verloren gaat of binnenkomt. De ventilatie met warmterecuperatie zorgt er immers via een warmtewisselaar voor dat de warmte van de uitgaande lucht overgedragen wordt op de binnenkomende lucht.

Indien jullie nog meer informatie wensen over isolatie, ventilatie en luchtdichting, verwijzen wij jullie naar de website van het passiefhuisplatform en de verschillende infosessies die je bijv. bij Eurabo kan volgen. Zelf kunnen we er intussen ook wel één en ander over vertellen, doch we kunnen nog niet uit ervaring spreken…

9 augustus 2013: Leidingspouw is af:

Door het bouwverlof enerzijds en de weinige dagen dat ik zelf thuis was anderzijds, is er de afgelopen weken niet zoveel gebeurd op de bouw. De kepers voor de leidingspouw werden allen vastgevezen. Nu kunnen we dus op ons gemak alles van elektriciteit en sanitair leggen, zonder dat we de luchtdichte schil moeten doorboren.

Eens alle leidingen van elektriciteit en sanitair liggen, kan dan ook nog deze spouw opgevuld worden met isolatie, waarna ze dan met behulp van OSB-platen kan gedicht worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: