Isolatie

7 juli 2013: Inblazen cellulose

Na de voorbereidingen net op tijd gedaan te hebben, waren wij 1 juli om 07u30 paraat op de werf in afwachting van de komst van Izolair, die onze houtskelet zou komen inblazen. Gezien we om 08u30 nog steeds niemand hadden gezien dan toch maar even gebeld naar de firma, waarbij we te weten kwamen dat er niet op 1, maar wel op 2 juli zou worden gestart met het inblazen. Dit was uiteraard niet echt naar onze zin, gezien wij de gevraagde helpers hadden voorzien (die voor de gelegenheid speciaal verlof hadden genomen), in alle mails steeds sprake was van 1,2 en 3 juli en ik de vrijdag 28/06/13 nog met de firma had gebeld, waarbij werd gezegd dat men op maandagmorgen zou starten. Dan maar de houtskeletbouwer (die Izolair onder de arm had genomen) bellen teneinde navraag te doen. Iets later kreeg ik dan terug telefoon en daarbij bleek dat men bij Izolair een fout had gemaakt in de planning. Men zou echter die dag niet meer kunnen starten. Uiteindelijk hebben we dan maar enkele andere werken gedaan in afwachting van de effectieve start op dinsdag.

Dinsdagmorgen om 7u was het dan zo ver. Izolair was op het afgesproken uur ter plaatse en na al het materiaal te hebben uitgeladen konden we aan het inblazen beginnen. Het vullen van de machine, het afdichten van de inblaasopeningen en het opruimen van de werf was onze taak. Omstreeks 08u00 zijn we dan officieel van start gegaan en om 09u00 hadden we onze eerste break. De architect kwam langs voor een kort werfbezoek en ook de verantwoordelijke van Izolair kwam ter plaatse teneinde te spreken over een compensatie voor het misverstand van de dag voordien. Door de verantwoordelijke werd voorgesteld dat hij de donderdag een man extra zou meesturen ter compensatie; iets waar wij ons wel konden in vinden gezien wij voor de donderdag geen extra volk hadden voorzien.

Na anderhalve dag doorwerken was het inblazen op woensdag omstreeks 14u30 al gedaan. Uiteindelijk zijn er 375 pakken Isofloc in de machine en dus in onze bouw gegaan, waardoor deze officieel beter geïsoleerd is dan de woning waar wij nu in wonen. De aandachtige lezer heeft intussen ook al door dat er van Izolair dus geen compensatie nodig was, gezien de werken geen drie dagen hebben geduurd. Nieuwe onderhandelingen kunnen dus worden gestart en deze keer zullen wij een voorstel op tafel leggen. We houden jullie op de hoogte.

17 september 2013: Plaatsen Thermogran

We berichtten hier eerder al dat we aan het overwegen waren om de klassieke egalisatiechape te vervangen door thermogran. De reden hiertoe was dat deze Thermogran droog wordt geplaatst en er dus geen tijd verloren ging met het uitdrogen van de chape alvorens we de 18cm vloerisolatie konden plaatsen. Bijkomend is deze Thermogran ook, zoals de naam doet vermoeden, thermisch isolerend, waardoor we dus goedkopere isolatieplaten konden gebruiken in de plaats van de (veel) duurdere platen van Kooltherm. De meerprijs die we dus betaalden voor het laten plaatsen van de Thermogran in plaats van zelf de egalisatiechape aan te brengen, recupereren we dus op die manier. Als we dus de rekening maakten, dan kwamen we zelfs iets goedkoper uit (toch aan de prijs die we verkregen via de architect) dan zelf chappen en verliezen we dus geen tijd met het laten uitdrogen van de chape.

Thermowadde? Ja, de eerste keer dat wij ervan hoorden vroegen wij ons dit ook af. Nu, blijkt dat die Thermogran in feiten een recyclageproduct is. Oude isolatieplaten worden fijn vermalen, daar worden enkele bewaarmiddelen aan toegevoegd en tadaaa, daar is Thermogran. Tot zover het huis-, tuin- en keukenrecept van Thermogran. In realiteit is het uiteraard wat ingewikkelder dan dat en de uitvinder heeft er uiteraard een patent op genomen en zal daar ondertussen wel van kunnen leven veronderstel ik. Voor zij die er (iets) meer informatie over willen, verwijzen we naar de firma Isola.

Het plaatsen van de Thermogran, zowel boven (4cm) als beneden (7cm) gebeurde op één dag tijd en werd uitgevoerd door één man, die hiervoor vanuit het verre Tongeren kwam. Het plaatsen van de Thermogran houdt in mijn ogen niet veel in, doch de fabrikant laat niet toe dat je dit zelf plaatst. Het komt er op neer dat je eerst een hoop zakken naar binnen sleurt (waar hebben we dit nog gedaan?), die dan uitgiet op de betonplaat/OSB-vloer, en dan met een grashark egaal verdeelt en lichtjes aandrukt. Daarboven komt dan nog een Puratex mat, die eigenlijk dient als geluidsbarrière, doch gezien in de roostering reeds 30cm Isofloc werd ingeblazen, is dit eigenlijk niet nodig. Nu, de prijs is all-in en die matten helpen wel om de Thermogran op zijn plaats te houden.

19 september 2013: Plaatsen Sonepanel:

In afwachting van de levering van de isolatieplaten voor de vloer beneden (zo’n 3 weken levertijd) zijn we begonnen met het isoleren van de leidingspouw en de binnenmuren met Sonepanel. De isolatie in de leidingspouw draagt nog bij aan de totale isolatiewaarde van ons huis, maar de binnenmuren zouden in principe zonder isolatie kunnen afgewerkt worden. Aangezien we dan echter holle muren zouden hebben in de woning, zouden deze op het vlak van geluidsisolatie niet echt goed scoren, vandaar dat we er toch voor kozen om ook deze muren te isoleren, maar dan met een geluidswerend product. In samenspraak met de architect werd dan gekozen voor Sonepanel van Isover. Dit bleek de ideale combinatie van thermische isolatie (voor de leidingspouw) met geluidsisolatie, tegen een aanvaardbare prijs.

Alvorens we deze glaswoldekens in de muren zouden steken, hebben we eerst nog zo’n 200 foto’s gemaakt van de hele woning, dit met de bedoeling om het traject van de verschillende leidingen (sanitair en elektrisch) in kaart te brengen. Op aanraden van de architect deden we dit door een gekleurde vouwmeter te gebruiken. Gezien deze om de 10cm alterneert van kleur (geel-wit), zou men zo achteraf snel een inschatting kunnen maken van waar er eventueel leidingen lopen. Een simpel idee, maar zelf waren we er niet opgekomen.

Eens alles gedigitaliseerd was, werd het dan tijd om met het isoleren van de leidingspouw en binnenmuren te beginnen. Via de houtskeletbouwer hadden we reeds de isolatie besteld en deze stond reeds geruime tijd onder een zeil in de tuin te wachten tot deze kon verwerkt worden. Deze werd dus eerst allemaal in de woning binnengebracht en mooi gestapeld en daarna werd pak na pak opengesneden en werden de ruimtes opgevuld. Dankzij het glasvlies aan de ene zijde, prikt deze isolatie niet al te erg, doch werken zonder stofmasker was toch bijna niet te doen. De oneindig vele glasvezeltjes die bij het manipuleren van de platen vrijkwamen, maakten dat je om de vijf stappen een hoestbui kreeg om u tegen te zeggen. Gelukkig had Emily haar vader nog enkele maskertjes liggen, waardoor we zonder veel verlet de werken konden verder zetten.

Daarbij werd wel al snel duidelijk dat er ergens een fout geslopen was in de bestelling/levering van de Sonepanel. We beschikten namelijk over twee diktes (90mm en 60mm) waarmee in principe de hele woning zou moeten kunnen gedaan worden. Van de 90mm hadden we bijna het dubbele aan pakken geleverd gekregen, doch gezien hun meerdikte zag ik hierin niet echt problemen. Nu stellen we echter vast dat we een overschot aan 90mm hebben en een tekort aan 60mm. Dit moet dus alvast rechtgetrokken worden, maar in afwachting daarvan werden er toch reeds enkele foto’s genomen van de werken in uitvoering

13 oktober 2013: Levering vloerisolatie + vervolg Sonepanel

Vorige maandag (de eerste dag van mijn korte deelname aan een internationaal voetbaltornooi) werd dan zeer op het onverwachts en eigenlijk tegen alle afspraken in de vloerisolatie geleverd. Gezien we wel op deze isolatie zaten te wachten hebben we dus niet te veel van ons oren gemaakt en werd er dus in allerijl een ruimte vrijgemaakt om die isolatie te plaatsen. Een speciaal woordje van dank hierbij aan Emily die, ondanks het feit dat ze op dat moment zwaar aan het afzien was, haar spierballen liet rollen en de levering tot een goed einde bracht.

Vrijdag en zaterdag werd er dan begonnen aan het plaatsen van de EPS-platen, doch daarbij viel al snel op dat dit geen sinecure zou worden. Of dit nu aan de Thermogran ligt (die niet overal even mooi pas ligt), dan wel aan onze manier van plaatsen, laat ik voorlopig nog even in het midden. Wij zijn in elk geval van mening dat de Thermogran boven een stuk mooier pas ligt dan deze beneden. Nu, het zal aan onze architect zijn om daarover een oordeel te vellen. Vooraleer we beneden de tweede laag EPS-platen leggen, had ik hem graag nog eens ter controle op de werf gehad.
Opnieuw wat vertraging dus, maar alvorens de vloerverwarming en de chape gelegd wordt, wil ik toch zeker zijn dat de ondergrond in orde is. We wachten dus nog even af.

Gezien we gisteren tot een extra paar handen hadden, werd er dan maar verder gewerkt aan het isoleren van de binnenmuren beneden. Met uitzondering van deze aan de trap zijn die nu ook allemaal gevuld en kan ook daar OSB tegen gevezen worden. Met de muur van de trap wordt er nog even gewacht gezien daarop de trap nog moet uitgetekend worden, waarna de exacte positie van de sfeerverlichting kan worden uitgezet. Daarna wordt ook die elektriciteitskabel nog gelegd en mag ook deze muur dicht.

29 november 2013: Isolatie

We voorzagen de wand tussen de garage en de woning van een dikke 15cm resolschuim (Kingspan K8) en legden ook nog een laagje isolatie (Styrisol van 8 tot 4 cm) in de garage. Als we nu schuin op de achterdeur kijken wordt het al duidelijk hoe dik onze muren bij afwerking zullen zijn. Het lijkt wel de muur van een bunker, met dat verschil dat het bij ons allemaal isolatie zal zijn in de plaats van gewapend beton.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: