Houtskelet

18 december 2012: Plaatsing van de werfkraan

Vandaag is men van Decleir de werfkraan en werfkeet komen plaatsen. Ondanks het feit dat men ons verzekerd had dat het geen probleem zou zijn om met de kraan langsheen het huis te rijden om die dan achteraan op onze grond te plaatsen, bleek dit toch onmogelijk. Dit lag niet aan de rijkunsten van de chauffeur van dienst, doch wel aan de lengte van hun ‘kleine’ kraan. Dan maar een Ytong-steen wegkappen en de kraan in de garage plaatsen.

Nadat de kraan voor zowat de helft was ontvouwen weigerde de afstandsbediening plots alle dienst. Een lege batterij bleek de oorzaak, dit tot groot ongenoegen van de chauffeurs, die om een pas opgeladen afstandsbediening hadden gevraagd voor hun vertrek. Van de nood dan maar een deugd maken en terwijl we aan het wachten waren op een andere afstandsbediening dan maar wat drinken en eten. Na een klein uurtje was de andere afstandsbediening er en kon er dus verder worden gewerkt. Tegen 18.00 uur stond het gevaarte er, waarna ook de elektricien een klein probleem in de werfkast kwam oplossen. Alles staat nu dus klaar voor de start van de werken op maandag 07/01/2012, als het weer het toelaat.

Wat we wel nog vaststelden is dat de kasseien die werden weggenomen bij de aansluiting van de elektriciteit, niet op een deftige manier werden teruggeplaatst door de onderaannemer van Eandis. Na passage van de kraan merkten we een put op op de plaats waar ze de kasseien hadden teruggeplaatst, terwijl de andere kasseien geen krimp hadden gegeven. Dan maar Eandis in kennis stellen en binnen de 10 dagen zouden we bericht krijgen over op welke manier zij het probleem zouden afhandelen. We zijn benieuwd…

Intussen werden de kasseien opnieuw gelegd, doch zonder dat wij van iets wisten. We zullen bij het verwijderen van de kraan wellicht wel merken of het deze keer correct is gebeurd.

29 januari 2013: Start houtskelet

Dinsdag 8 januari 2013 werd de eerste lading hout geleverd en het was ineens de moeite. Toen de eerste wanden van de vrachtwagen werden gelost en op de werf werden geplaatst werd er nog aan de chauffeur gevraagd of dit wel zou blijven rechtstaan. Volgens hem geen enkel probleem, maar tijdens het lossen van de rest van het materiaal werd het tegendeel al bewezen. Het boeltje viel om en één van de wanden raakte daarbij beschadigd. Een beetje paniek bij de Emily, maar intussen ziet het er naar uit dat er slechts één wand werd beschadigd en dat de Ytongstenen er goed uitgekomen zijn…gelukkig maar.

De effectieve start was op vrijdag 11/01/2013 waarbij eerst al het hout achteraan op de werf werd gelegd en de stelregels op maat werden gezaagd. Twee smalle Ytongstenen waren los gekomen en deze werden door ondergetekende opnieuw vastgelijmd. Laat ons hopen dat ze deze keer wel blijven staan.

Intussen hebben we al 2 weken vertraging opgelopen door het weer. Een laagje sneeuw zorgde ervoor dat er niet verder kon gewerkt worden. Intussen hebben we het nieuws gekregen dat men mogelijk morgen opnieuw begint (eerst worden de gestarte renovatiewerken afgewerkt). Zo niet, dan start men ten laatste komende vrijdag, waarbij er ‘s morgens vroeg een eerste werfvergadering plaats vindt.

Laat ons hopen dat ik binnen een drietal weken een nieuwe post kan plaatsen waarin te lezen is dat het houtskelet er volledig staat. Dan is mijn verlof ook ten einde, dus het zou ideaal zijn 😉

12 februari 2013: De verdere opbouw van het skelet

12.00 uur:

Intussen zijn we een dag of 2 terug uit skiverlof en nadat alle was en plas was gedaan, de broodnodige proviand was ingeslagen en de verhalen van op de skireis waren verteld, was het tijd om ons opnieuw volop op de bouw te storten.

Op vakantie hadden we Emily haar zus, Laure, reeds gevraagd om ons eens enkele foto’s door te sturen van de stand van zaken halverwege onze vakantie. Toen we ‘s avonds de foto’s doorgestuurd kregen, bleek het gelijkvloers reeds zowat volledig te zijn geplaatst. Blijkbaar kon er dus goed doorgewerkt worden.

Bij onze thuiskomst zijn we dan ook ons eerste werk de bouwwerken gaan inspecteren, dit samen met Kris en Valerie, die met ons waren meegereden op skivakantie. Het was eigenlijk al eens zalig om door de ruimtes te kunnen wandelen. Hoewel de betonplaat vrij klein leek, bleek de ruimte binnenin toch groot genoeg.

Gisteren kon er gezien de sneeuwval niet worden verder gewerkt, maar deze morgen was men opnieuw van de partij. De isolatie ter hoogte van de gemeenschappelijke muur werd geplaatst en deze middag hoopt men te kunnen starten aan het verdiep. Tegen het eind van de week zou het huis er volledig moeten staan. Volgende week zou men dan aan de garage beginnen en zal dan ook de kraan opnieuw worden weggenomen.

Ook kreeg ik een compliment over de aanzet van het houtskelet. Dit bleek perfect te staan, waardoor ondervoegen niet nodig is. Den dezen content natuurlijk 🙂

17.00 uur:

Intussen is de dag ten einde en is men goed opgeschoven. De isolatie langs de gemene muur werd geplaatst en op de verdieping werden de eerste muren geplaatst. Als men aan dat tempo verder werkt, zal men effectief op het einde van de week gedaan hebben. Op de verdieping werden de eerste muren geplaatst en morgen om 8u is er opnieuw een werfvergadering. We zijn benieuwd en houden jullie hier dus op de hoogte!

14 februari 2012: Nog enkele muren te gaan

Ondanks het gevaarlijk gladde, koude en natte weer vandaag, was men ook deze morgen opnieuw op post. Onnodig te zeggen dat op die manier het optrekken van onze houtskelet wel goed vooruit gaat. Vandaag werden de laatste muren van het verdiep geplaatst en werden alle koppelregels gelegd. De foto’s hieronder zijn nog van gisteren gezien vandaag te slecht weer was om veilig foto’s te nemen van de bouw.

Daarnaast hebben we de dag gevuld met het bespreken van de levering van te gebruiken materialen bij de verdere afwerking van de woning. We denken er namelijk aan deze ook te laten leveren door Decleir. Voordeel is dat zij alles terugnemen wat wij niet hebben verbruikt en wij dus kunnen doorwerken zonder bezig te zijn met het bestellen en leveren van de nodige materialen en ook niet met een ongebruikte overschot komen te zitten. Een aangename bespreking, doch de rit heen en terug was toch op het gemak te doen. Veel ijzel en dus op de modus ‘better safe than sorry’ gereden.

Eens thuis werd er van het vuile weer geprofiteerd om mij eens bezig gehouden met het maken van een kort filmpje van ons huis. Hieronder het resultaat. Het is een soort van virtueel bezoek aan het gelijkvloers van onze toekomstige woning. Later komt het verdiep er nog bij eens daar alle muren staan.

De dag werd afgesloten met een bezoek van Heleen, Wim en Lyana en een gezellige avond in de zetel met Emily

2 maart 2013: Decleir heeft gedaan

De mannen van Decleir hebben sterk voortgewerkt en hebben, een kleine maand na de start van de werken, gedaan. Woensdag 27/02/2013 was hun laatste dag en de werf werd proper achtergelaten; wij zijn alvast zeer tevreden van hun werk. Ook onze architect is naar ons gevoel tevreden met de samenwerking. Vrijdagmorgen werd de werfkeet opgehaald en volgende week komen ze ook nog de stelling wegnemen.

Zelf hebben we ons in het weekend bezig gehouden met het bekleden van de gevels in een onderdakfolie. Zo blijft het gebouw de komende maanden droog in afwachting van het moment waarop de crepi geplaatst wordt. Op een paar uur tijd werd de onderdakfolie geplaatst, met dank aan papa Decock.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: