Grondwerken

2 oktober 2012: Start van de grondwerken

Na een weekend lang uitzetten met hulp van de papa en de broer, was het dinsdagmorgen zo ver: de startvergadering met de architect en de grondwerker, waarna vanaf 14u00 de grondwerker het nodige materiaal kwam leveren.

In principe starten ze morgen effectief met de grondwerken, doch de weersvoorspellingen zijn niet te goed. Woensdag en donderdag zou het serieus gaan regenen, waardoor onze start een mogelijke vertraging zou kunnen oplopen, doch het materiaal staat er toch al.

14 oktober 2012: de grondwerken

Enkele dagen later dan voorzien gezien het regenweer, maar vrijdag 05 november was het dan toch zover. De start van de grondwerken, waarbij ze er meteen goed invlogen. De eerste (en enige) verrassing kwam er toen we gingen vragen wat er mocht zijn voor te drinken. Blijkbaar kon het alles zijn, behalve alcohol. De eerste keer dat we zoiets hoorden, maar we waren er eigenlijk wel gelukkig mee.

De dag na de grondwerken werd de eerste beton gestort. Alle funderingssleuven werden volgegoten, waarna op woensdag en donderdag de plaat zelf werd gegoten. Gezien de ingenieur voor dramix koos was het voor de mannen dus serieus voort te werken eens de beton er was. Na nog geen 5 minuten kon je er al niet meer alles mee doen. Een wapeningsnet insteken ging maar net met 4 man. Straf spul dus, waarbij de chauffeurs van de mixers zich afvroegen hoe hoog dat appartement wel niet moest komen…

Intussen zijn we dus een kleine week verder na de start van de grondwerken en alles is gedaan. Vijf en een halve dag hebben ze uiteindelijk nodig gehad om de plateau te gieten en al onze putten mooi onder de grond te steken en aan te sluiten. Juist de aansluiting naar de straat dient nog te gebeuren, doch dat gaan we zelf doen op het einde van de werken zodat de zijkant niet van in het begin open ligt en nog vlot te gebruiken is om met materieel over te rijden.

Het volgende dat staat te gebeuren is het opmeten door de tekenaar van de houtskeletbouwer. Die man komt komende vrijdag opmeten, waarna we een legplan voor de ytong krijgen en dan is het dus voor de eerste keer echt aan ons. We houden jullie op de hoogte!

2 december 2012: Aanzet van het skelet

Het is alweer even geleden dat we nog iets nieuws posten, maar hier zijn we er opnieuw. Nadat de plateau was gegoten werd deze opgemeten door de tekenaar van Decleir, zodat deze het skelet kon uittekenen.

Na enkele weken kregen we dan het detail van de aanzet van het skelet. Na enkele kleine opmerkingen was dat definitief en konden we aan de aanzet beginnen. Eerst het nodige materiaal bestellen en zo werd voor de eerste keer iets op de werf geleverd wat we ook zelf dienden te verwerken. En bij die levering ging het al meteen even mis. Een verkeerde beweging bij het lossen en daar ging de gemetste brievenbus van de buren. Echter niets dat de verzekeringen niet onderling konden oplossen.

Zelf gingen we kort na de levering ook aan de slag en kon de eerste steen worden gemetst. Een hele ervaring, maar intussen zijn zowat alle stenen van de aanzet gemetst. Wat nu nog dient te gebeuren is de stenen tegen de regen beschermen m.b.v. EPDM, doch te temperaturen laten het momenteel niet toe om te lijmen. Nu dus even warmer weer afwachten, hoewel dit niet eenvoudig zal zijn met de eerste winterprik voor de deur.

Uiteindelijk kon alle Ytong van de nodige waterkering worden voorzien. Voor het huis was dit EPDM, voor de garage roofing. De reden voor het verschil in materiaal zijn gewoon de meteorologische omstandigheden op het moment van de bevestiging van de materialen.

25 juli 2013: Doortrekken van de riolering

Nog een werkje dat de afgelopen weken werd uitgevoerd is het doortrekken van de overlopen van de regenput en de septische put tot aan de straat. Een werkje dat we zelf uitvoerden, met wat hulp van Jonas en Andries. De reden waarom we dit zelf deden en niet door de grondwerker lieten uitvoeren was omdat ik schrik had dat, indien we dit samen met de grondwerken lieten uitvoeren, we geen doorgang langs de woning meer zouden hebben. Achteraf gezien was dit een totaal ongegronde vrees en hadden we het dus beter samen met de grondwerken laten uitvoeren; zeker gezien we de afvoer van het vuil water vergeten aansluiten zijn op de overloop van de septische put. Dit is een werkje dat in de nabije toekomst dus nog dient te gebeuren. Kwestie van bezig te blijven 😉

5 september 2013: EPDM afwerken

Nog een taakje dat dringend moest gedaan worden was het verder verkleven van de EPDM langs de Ytongsteen op de betonplaat. Dit kon door de koude temperaturen niet meer worden uitgevoerd vooraleer het houtskelet werd geplaatst en was eigenlijk een werkje dat al te veel uitgesteld geweest is. Dit werd intussen dus aangepakt, maar zelf zijn we niet helemaal tevreden van het resultaat. Komende maandag komt de architect controleren en dan weten we of het OK is, of alles weer losgetrokken mag worden.

29 november 2013: Keuring riolering

Het volgende op onze todo-lijst was het laten keuren van de riolering, zodat we op de openbare riolering kunnen worden aangesloten. Alvorens de keuring kon plaats vinden, moesten alle afvoeren voorzien zijn. Nadat alle afvoeren werden geplaatst en de voorlopige regenwaterafvoeren werden gemonteerd, was het dan tijd voor de keuring zelf. Deze heeft misschien 10min in beslag genomen, maar goed, gekeurd is gekeurd en dat is het belangrijkste. Intussen werd er reeds contact opgenomen met de gemeente voor de aansluiting en normaal gezien zou dit nog dit jaar moeten gebeuren.

2 december 2013: De riolering wordt aangesloten

Na het vorige bericht nu toch wat beter nieuws. Deze middag kwam Luc, het hoofd van de technische dienst van de gemeente Kluisbergen, reeds langs om zeker te zijn dat de aansluitingswerken konden plaats vinden. Toen ik ging luisteren bleek dat ze morgen zouden starten. Het kon zijn dat ze vandaag nog begonnen, doch daar moesten we volgens Luc niet direct op rekenen. Nu hij er was werd er ineens geïnformeerd aangaande het heraanleggen van het voetpad om zo de inrit van de garage mooi te kunnen laten aansluiten. Bleek dat we hiervoor enkel een papiertje moesten invullen en dat dat dan wel in orde zou komen. Hij zou het papiertje morgen meebrengen als hij langskomt voor de aansluiting zelf.

Toen ik wat later op de bouw stond om nog enkele kleine klussen te doen, stopte plots de pick-up van de gemeente voor de deur. Bleek dat ze dus vandaag nog begonnen aan de aansluiting. Ze zouden vandaag nog de put graven en dan morgen alles aansluiten. Eens de derde man er was met al het materiaal (hij reed met de tractor en het was dus logisch dat hij wat later kwam) vlogen ze er ook onmiddellijk in. Eerst de klinkers er uit en daarna begonnen met graven. Nog geen 10cm dieper botsten ze op het eerste obstakel: bleek er een dik stuk beton gegoten te zijn tussen onze rooilijn en de straat. Daar dus meteen maar de slijpschijf ingezet (zo eentje van het formaat van een fietswiel) en wat later was ook deze blok er uit. Daarna kon het graven beginnen en ze lieten al snel weten dat het toch wel zware grond was, iets wat wij ondertussen al wisten. Ik heb hen dan maar succes gewenst gezien de riolering volgens Luc op 2m10 onder de straat zat en ben daarna om de nodige spijs en drank geweest.

Tussen het graven door werd er met plezier wat gedronken gezien de zware grond, maar na een goed uur graven werd dan uiteindelijk de riolering gevonden. Bleek uiteindelijk dat ze ‘slechts’ op 1m70 onder de grond zat. Gezien de zon intussen ook alweer redelijk laag stond werd dan maar alles afgezet met herashekken en morgen wordt de aansluiting zelf dan uitgevoerd.

Tot op heden dus meer dan tevreden van de mannen van de gemeentewerken!

7 december 2013: Riolering is aangesloten

In de tussentijd werd de riolering dus volledig aangesloten. De mannen van de technische dienst hebben het niet gemakkelijk gehad: bij elke schop aarde die ze weg namen om de aansluiting te kunnen maken, kwam er nog eens zoveel naar beneden gerold van onder de straat. Na heel wat graafwerk is het uiteindelijk dan toch gelukt en kon de aansluiting worden gemaakt. Daarna werd het putje dicht gegooid met zand en nu is het dus wachten tot de klinkers worden teruggelegd. Mogelijk wacht men hier echter nog even mee gezien we een aanvraag hebben ingediend om het voetpad voor de woning volledig te heraanleggen, zodat het niet alleen in dezelfde steen komt langsheen de volledige breedte van ons perseel, maar ook in een kleine helling wordt gelegd zodat het inrijden van de garage toch wat vlotter gaat. Wordt dus nog vervolgd.

16 juli 2014: Voetpad werd heraangelegd

Intussen werd het voetpad voor onze woning heraangelegd, zodat het qua helling overeenstemt met de dorpels van onze garage. Een werkje van enkele dagen voor de mannen van de gemeente, waarbij we wel tevreden zijn van het resultaat.

Bij het stapelen van de kasseien kwam er wel één tegen onze gevel terecht, waardoor er een minieme beschadiging in de gevel was. Op zich niet veel, maar wel niet leuk als je net je woning volledig in de crepi hebt laten zetten.
Uiteindelijk werd door geen van de partijen moeilijk gedaan (wie niets doet, misdoet ook niets) en is alles intussen in de oorspronkelijke staat hersteld, zonder dat iemand er voor moest opdraaien. Iedereen tevreden dus 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: