Voorbereiding

4 mei 2011: De landmeter en de wildernis

Na ons gesprek met de architect d.d. 26/04/2011 was het maandagmorgen 02/05/2011 aan de landmeter om zijn ding te doen. Zoals beloofd waren ook wij met twee aanwezig om de schapen en het ene hangbuikvarken in bedwang te houden zodat de landmeter zijn werk in alle rust kon doen. Daarbij vormden de schapen geen probleem, maar het varken was wat moeilijker. Eenmaal dit in zijn kot zat en ik dit wilde afsluiten slaagde het beest er in zijn kop onder de balk te steken en van dat moment was er geen houden meer aan. Varkentje dus weer uitgebroken en we konden opnieuw beginnen. Toen we zagen dat hij zich in de zon ging leggen hebben we het dan maar gelaten voor wat het was en het beestje laten genieten van het mooie lenteweer. Intussen kon de landmeter zijn werk doen en na goed 2,5 uur had de man de nodige opmetingen gedaan. Het verslag zouden we binnen een 3-tal weken in de bus mogen verwachten.

Ook was het, dankzij het schitterende lenteweer van de afgelopen weken, de eerste keer dat we de grond tot helemaal achteraan konden bezichtigen zonder onze schoenen te verliezen in de modder. Man, wat liep de grond diep en wat een wildernis is het daar achteraan. We zijn dan ook maar ineens begonnen met het plannen van de klusjes die voor deze zomer op het programma staan van zodra de akte is verleden. Het zal beginnen zijn met het snoeien van de bomen, het vellen van de gestorven bomen, maaien van het lange gras en onkruid en het verwijderen van enkele struiken, zodat de grond niet langer een hindernissenparcours vormt. Daarna komt de opkuis van de oude metalen, plastic, betonnen platen, enz, die nog op het achterste deel van de grond liggen. Vooraleer we deze klussen echter zouden kunnen beginnen zal het hangbuikvarken eerst moeten verdwijnen. Zelf hebben we niets aan dat beest en het loopt de grond, die op die plaats reeds vochtig is van zichzelf, volledig kapot.

31 juli 2011: Een verhuis, handtekeningen uitdelen en opruimen

Na een hele tijd niets meer van ons te hebben laten horen, zijn we er bij deze opnieuw bij. De laatste maanden zijn voorbij gevlogen en veel tijd om te bloggen was er niet. Er was niet enkel het einde van mijn opleiding, waarbij het eindwerk heel wat inspanningen vroeg, maar ook het voorbereiden van de verhuis. Dit zorgde ervoor dat andere zaken wat op de lange baan kwamen te staan.

Intussen zijn we echter verhuisd van het drukke Gent naar het rustige en mooie Kluisbergen, van een halfopen, middelgrote woning naar een vrijstaande, kleinere woning. De dag van de verhuis verliep vlekkeloos, dit dankzij de voorbereiding en de massale aanwezigheid van vrienden en familie op de dag van de verhuis. Waar we gerekend hadden op een volledige voormiddag voor het laden van de vrachtwagen en auto’s en op een namiddag voor het lossen van alle goederen, was tegen 13 uur de volledige klus geklaard.

Moe, maar voldaan konden we met z’n allen de benen onder tafel gooien bij de ouders van Emily, waar iedereen getrakteerd werd op broodjes, verse soep en ander lekkers. Daarna was het met z’n allen richting Petegem om daar te genieten van een lekkere, zelfgemaakte spaghetti van Thomas zijn moeder. Wat dus voorzien was al een verhuisnamiddag werd zo een culinaire verwennamiddag.

Kort na de verhuis kwam er ook het tekenen van de akte waardoor de grond officieel de onze werd en we de komende jaren een leven zouden leiden als schuldenaars. Nadien volgde nog het opstellen en tekenen van het contract met onze architect, alsook van het betalen van de eerste echte factuur. Op vraag van onze architect hadden we namelijk een landmeter aangesteld die niet enkel onze grond op papier vastlegde, maar ook de afsluitingen en een profiel van de gevel waartegen wij zouden moeten aanbouwen.

Als laatste was er het opkuisen van de woning waarin we de komende 3 jaar zouden wonen. De woning met garage en enkele kleinere koterijen staat recht tegenover Emily haar ouders en is ook hun eigendom. De laatste huurder had echter zo zijn eigen opvattingen omtrent hygiëne en basisonderhoud. Er volgde dus een serieuze schoonmaakbeurt. Foto’s van het kuisen en herbehangen vinden jullie hieronder terug.

1 augustus 2011: De eerste dag werken op de grond

Een dagje thuis en mooi weer. Niet langer een excuus dus om binnen te blijven… Tijd om er eens in te vliegen.
Gezien de boomgaard een wildernis is, wordt deze als eerste aangepakt. Eens grof snoeien, kwestie dat we door de bomen den boomgaard weer zien. Een uurtje of 3 later was er al resultaat, een dag later en met hulp van Jakob was er weer een doorgang. Ook werd er reeds heel wat afval uit de boomgaard gehaald. Geen idee waarom dit er allemaal in lag. Gelukkig brengt dit toch nog iets op bij de schroothandelaars. Als laatste werd ook het gras voor de eerste keer afgereden. De zitmaaier van Thomas zijn ouders en de bosmaaier van Emily haar vader zorgden er voor dat dit vlotjes verliep.

Gezien de oppervlakte en de hoeveelheid snoeiafval, dachten we er ook sterk aan om zelf een zitmaaier, enkele goede snoeischaren en een hakselaar aan te schaffen. Op het internet dus op zoek gegaan naar meer informatie en na enkele winkels te hebben aangedaan, zijn we tot de conclusie gekomen dat we de aankoop van een zitmaaier toch nog even gaan uitstellen. Met €3500 minimum voor een nieuwe en bijna geen goede occasies te vinden, zal het wel nog voor enkele seizoenen lukken met de zitmaaier van thuis. De snoeischaren werden wel reeds nieuw aangekocht en een hakselaar hebben we intussen via het internet op de kop kunnen tikken. Ik ben benieuwd naar het eerste gebruik ervan!

6 oktober 2011: Opruimen en de eerste ontwerpen

De afgelopen maanden zijn we druk in de weer geweest met het verder opruimen van onze boomgaard. Momenteel is het eerste stuk dan ook zo goed als volledig vrij. Het gras is er al kort gereden en we kunnen al op ons gemak tussen de bomen lopen. Het enige wat ons op dit stuk nog staat te doen is enkele buizen en stronken uitgraven, doch dit is voor het ogenblik waarop we een kraantje huren om ook de platen achteraan uit te graven. Daar kunnen we immers niet aan met de tractor van Emily haar nonkel gezien die te groot is. Desondanks is die reeds een grote hulp geweest bij het verwijderen van palen, platen en bomen aan het begin van de boomgaard.

Ook de architect is volop bezig en na enkele voorontwerpen wordt binnenkort het eerste echte plan getekend met het oog op het aanvragen van de bouwvergunning. Eerst moeten wij nog uitmaken welke gevelmaterialen we gaan gebruiken. In het begin was er sprake van crepi, maar ook plaatmateriaal is mooi. Het nadeel van beiden is dat ze, zeker in vergelijking met gevelstenen, vrij duur zijn. Volgende week weten we dus wat gedaan op de BIS-beurs en is het de bedoeling dat we onze keuze dan tegen het einde van de week kunnen maken. Een drietal weken later zou het plan dan klaar moeten zijn.

2 november 2011: Opgeruimd staat netjes en de bouwaanvraag is in zicht

Een mooie nazomer heeft er voor gezorgd dat we dan toch nog heel wat werk hebben kunnen verzetten in onze boomgaard.
Alle platen en palen die in de weg stonden om één groot open stuk te hebben werden verwijderd en liggen klaar om afgevoerd te worden naar de afbraak. Kapotte en/of zwaar scheefgegroeide bomen, alsook deze die op de perceelsgrens stonden hebben we ook neergehaald. Bijkomend voordeel hiervan is dat de resterende bomen nu meer ruimte hebben. Ook het gras werd kort gemaaid en de ijzeren palen die langs de bomen stonden werden met veel moeite verwijderd. Al deze werken samen hebben er toe geleid dat we van achteraan in de tuin een mooi zicht hebben op de voorzijde.

Het betekent echter niet dat er geen werk meer is in de tuin. Gezien een boom die op de perceelsgrens stond een betonnen plaat naar boven had geduwd, dient deze nog vervangen te worden. Gelukkig hebben we nog een drietal platen en enkele palen opzij gelegd om later eventuele herstellingen te kunnen uitvoeren. Eén daarvan kunnen we dus al onmiddellijk gebruiken. Verder dient de put in het midden van de boomgaard (waar vroeger de enige doorgang naar achteren was) te worden opgevuld om dan de volledige boomgaard met behulp van een minigraver om te spitten. Daarna nog eens frezen en de grond zal klaar liggen om de winter in te gaan. Na de winter is het de bedoeling om alles dan te effenen en nieuw gras te zaaien. Ook dient er nog een hoop houtblokken te worden gesplijt om bij de rest te stapelen en moet het ijzeren kot nog worden afgebroken. Een nieuw tuinhuis in houtskeletbouw achteraan in de boomgaard zal dit vervangen. Het zal meteen ook een goede oefening zijn ter voorbereiding van ons huis dat eveneens in houtskeletbouw zal worden geplaatst. Als laatste dient dan uiteraard ook nog alle afval te worden verwijderd vooraleer we van een ‘afgewerkte’ tuin zullen kunnen spreken.

In de tussentijd zijn ook de sonderingen uitgevoerd. Er werd gevraagd om sonderingen uit te voeren tot 10 ton, doch volgens de uitvoerder is hij daar niet toe gekomen ondanks het feit dat hij tot 20 meter diep heeft gesondeerd. Volgens hem was dit echter ruim diep genoeg om te weten welke fundering er dient te worden voorzien voor een doorsnee woning. We zijn dus in blijde verwachting van het verslag en in iets minder blijde verwachting van hun factuur.

Voor wat betreft de plannen en onze bouwaanvraag zijn we momenteel bijna volledig rond. De beslissing omtrent de buitenafwerking van ons huis is genomen en het zal sierpleister (crepi) worden gezien dit zich het meeste leent voor onze bouwtechniek en het ook onze eerste keus was. Het verschil in prijs met een baksteen was niet opvallend groot, doch dit lag vooral aan het feit dat de gevelstenen die wij mooi vonden een stuk duurder waren dan een klassieke steen.

Eind deze week hopen we dus de definitieve plannen in ons bezit te hebben, waarna we nog eens bij de buren zullen langsgaan alvorens we onze bouwaanvraag indienen.

8 mei 2012: De werken achter de schermen

Bijna 4 maand na de laatste update wordt het wel hoog tijd om onze site nog eens aan te vullen. Het probleem is dat we de afgelopen maanden hoofdzakelijk bezig geweest zijn met werken die achter de schermen plaats vinden en waarvan dus ook weinig zinnigs over te vertellen valt.

Na een deugddoende skivakantie, waarbij ondergetekende erin slaagde om iedereen te verrassen met één van de meest spectaculaire valpartijen ooit gebeurd op een platte piste, zijn we begonnen met het selecteren van houtskeletbouwers. Eens we een lijstje hadden met 9 bedrijven zijn we dan begonnen met de eerste vrijblijvende bezoeken, waarbij 2 bedrijven al onmiddellijk afvielen, om daarna offertes op te vragen bij de resterende firma’s. Gezien de meeste van deze firma’s een kleine 2 maand nodig hadden om een offerte op te maken, beginnen op dit ogenblik de offertes binnen te komen.

In de tussentijd is ook de wachtperiode inzake onze bouwvergunning verstreken en wij hebben geen tegenbericht gekregen. Wij kunnen dus bij wijze van spreken morgen de eerste steen leggen zonder enig probleem. Daarnaast hebben we intussen ook een ingenieursbureau aangesteld met het oog op de stabiliteitsstudie. Eind deze maand verwachten we deze studie en dan kunnen we een grondwerker uitzoeken en aanstellen. Afhankelijk van de studie zal het de bedoeling zijn dat wij juist iemand zoeken die alles komt uitgraven zoals het hoort en onze putten steekt en dat de rest van de fundering door ons wordt uitgevoerd. De weggegraven grond mag voorlopig op onze bouwgrond blijven liggen; het vermoeden is dat deze wel nog eens van pas zou kunnen komen.

In afwachting van deze eerste spadesteek zijn we ook nog doende met het informeren inzake ventilatie, sanitair en elektriciteit. Vooral de ventilatie is belangrijk, gezien sommige van deze buizen reeds moeten voorzien worden bij het plaatsen van het houtskelet. Ook komt er volgende week een tuinarchitect langs voor een vrijblijvend gesprek. Indien het financieel haalbaar is, lijkt het ons immers interessant nu reeds aan een plan van aanleg te denken, zodat dit dan in de loop der jaren kan worden uitgevoerd en dat de tuin dus in feite kan meegroeien met het gezin. Op die manier kunnen we nu misschien al bomen aanplanten die pas binnen 10 jaar echt hun functie zullen hebben. Ook de plaats van het tuinhuis, dat we graag samen met het huis willen plaatsen, kan op die manier beter worden bepaald.

We houden je op de hoogte en hopen vanaf heden toch regelmatiger te kunnen posten!

22 juni 2012: Keuze houtskeletbouwer

Deze week liep er opnieuw een deadline af en ditmaal was het deze inzake de keuze van onze houtskeletbouwer. Wij hebben na veel afwegen en vergelijken voor ‘Houtconstructies Decleir’ gekozen. Als alles  vlot verloopt zou men in oktober-november 2012 aan het skelet moeten beginnen op onze grond.

Nu dus ons eerste werk kijken voor een grondwerker zodat deze werken stilletjesaan kunnen beginnen en we tijdig klaar zijn om de houtskeletbouwer op de werf te ontvangen. Wij kijken in alle geval uit naar de eerste werken op de grond die nu intussen een jaar onze eigendom is…

Hieronder nog enkele foto’s van de grond en boomgaard zoals die er nu bij liggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: