Keuken

9 februari 2014: Ikea wordt geplunderd en wij doen mee!

Na enkele keukenwinkels te zijn binnengestapt en we een paar offertes hadden laten opmaken, leek het er op dat we geen keuken zouden vinden voor minder dan 13000 euro. Een bedrag dat we beiden toch wel aan de hoge kant vonden en het leek ons dat het beter moest kunnen.

Na van verschillende bevriende koppels te hebben gehoord dat zij toch wel (zeer) tevreden waren van hun Ikea-keuken, zijn we in mei 2013 ook eens op de keukenafdeling van Ikea Gent binnen gesprongen. Na ons aan de balie te hebben ingeschreven en een half uurtje te hebben gewacht (voorzien van koffie en gebak), was het dan onze beurt. Een dikke twee uur kiezen, tekenen, van gedacht veranderen, opnieuw kiezen en tekenen, hadden we dan ‘onze’ keuken gepland. Uiteraard was het nog niet direct de bedoeling deze mee te nemen, gezien de werf zelf nog steeds een echte werf was en we eigenlijk niet de ruimte hadden om alles deftig te stockeren.

Een kleine maand later bleek het dan een actie te zijn in Ikea waarbij alle keukentoestellen werden verkocht aan -20%. Wij dus naar de Ikea en alle onze toestellen alvast gaan halen, want met zo’n korting konden we dit niet laten liggen. Gelukkig hadden de schoonouders nog wat ruimte over en konden al onze toestellen daar veilig en droog worden gestald. Het eerste deel van de buit was dus binnen.

Sedert afgelopen week is het in Ikea opnieuw een actie waarbij alle Faktum-keukens worden verkocht aan -20%. Wij dus onze plannen nog eens opgezocht en nagekeken welke keuken wij hadden gekozen en bleek dat we goed hadden gekozen. We zouden onze volledige keuken dus aan -20% kunnen kopen. De eerste dag van de actie hebben we ons rond 15u aangeboden in Ikea, deze keer met de bedoeling alles mee te nemen. Daarvoor is Thomas zijn vader nog meegekomen om de karren te bewaken en te helpen duwen wanneer nodig. Ook de bestelwagen van zijn ouders werd gebruikt om alles te vervoeren. Na ons te hebben ingeschreven werd er gezegd dat er anderhalf tot twee uur geduld zou moeten worden uitgeoefend, gezien de drukte op de eerste dag van de actie. Wel kregen we opnieuw een bon voor koffie en gebak zodat het wachten toch wat aangenaam kon gebeuren. Na een dik uur (net op het ogenblik dat we lekkere pannenkoeken zouden bestellen) werden we reeds opgebeld met de melding dat het bijna onze beurt was. De pannenkoeken dus maar gelaten voor wat ze waren en op naar de keukenafdeling. Daar werd eerst het plan nog eens serieus nagekeken en na een goed uur kregen we twee lijsten met daarop alle artikelen die we nodig zouden hebben voor onze keuken. Een eerste lijst was voor thuis (alle artikelen gerangschikt volgens kastnummer op het plan); een tweede was volgens hun plaats in de winkel. Kijk, zo gaat dit speciaal geval graag winkelen. De pijlen in de Colruyt hebben er niets aan 🙂

Met de melding dat we nog een uur wachten aan de kassa voor de boeg hadden, trokken we naar beneden en drie grote karren werden onze partners voor het uur dat volgde. Met de lijst in de hand werden de karren vakkundig volgestouwd. Dat we niet de enigen waren die het een aantrekkelijke actie vonden bleek al snel gezien we toch niet alles in de rekken konden terugvinden. Met enige hulp van de magazijniers die indien mogelijk alles rechtstreeks uit het depot haalden, slaagden we er toch in om dik 98% van onze keuken mee te nemen. Aan de kassa gekomen bleek de wachttijd toch goed mee te vallen en een kleine 10 min later was het onze beurt. Dankzij het professionalisme van de kassierster waren we in minder dan 10 min de kassa gepasseerd en kon het inladen beginnen. Net als een kind van 12 dat voor de eerste keer een puzzel bestaande uit 2000 stukjes in elkaar wil steken, keken ook wij even verbaasd, krabden in ons haar en begonnen er dan maar aan. Een dikke twintig minuten later waren onze karren leeg en konden we de terugrit aanvatten. Eens thuis werd er in sneltempo gelost gezien Thomas nog de nacht op moest.

Intussen werd ook de resterende 2% afgehaald en is de keuken dus compleet. Nu is het dus wachten op de plaatsing ervan.

30 maart 2014: Levering keukenbladen 😉

Wat ik nog bijna was vergeten melden is dat bij het plaatsen van de trap ook de keukenbladen werden geleverd. De monteur verstond er zich zelf niet aan toen bleek dat hij deze zelf uit de bestelwagen kon laden. Sterker nog, hij kon dit zelfs met één hand.

Toen ik de keukenbladen zag was het mij ook meteen duidelijk. Men had de opgegeven maten (in cm) uitgevoerd in mm, waardoor dus ook Emily en ik de keukenblad met één hand konden verleggen. We hebben er dus een presse-papier bij en vonden het best grappig…

IMG_2009

 

17 mei 2014: Ikea vs Decock

Vandaag zijn we begonnen met het plaatsen van de keuken. Tot nu toe verloopt alles goed; hopelijk blijft dit zo 😉

1-1 tussenstand
Op zaterdagavond om 22u20 werd de eerste speeltijd afgesloten met een 1-1 tussenstand. De kasten van het eiland staken in elkaar en de eerste kasten werden ook reeds definitief vastgezet.

Moeilijke start op zondag
Zondagmorgen om 9u werd het startschot gegeven voor het verderzetten van de ikea-uitdaging. Na het koppelen van enkele kasten, wat bijzonder vlot ging, was het tijd om de vaatwasser te plaatsen. Bij het uitpakken bleek direct dat de gemaakte sokkel voor problemen ging zorgen. Nu dus werken aan een oplossing teneinde de 2-1 achterstand weg te werken 😉

20140518-100731.jpg

 

 

2-2 is de tussenstand op de middag 😉
Na het nodige zaagwerk, begeleid door het betere scheld- en vloekwerk (want zo gaat dat veel gemakkelijker), kon de vaatwasser op zijn plaats geschoven worden. Het ziet er niet alleen goed uit, het is het ook 😉
En nu vol goede moed verder met deel 2 van het eiland…

20140518-120500.jpg

Eindstand: 2-2
Van het werken verlost door Emily die terug thuis is na een weekendje vrijgezellig zijn met vriendinnen, is het eiland klaar voor het monteren van de deurtjes, schuiven, werkblad en kookplaat. Nu kunnen we in alle rust naar een verjaardagsfeestje 😉

 

 23 mei 2014: De structuur van het eiland is af

In de tussentijd werd de volledige structuur van het eilang geplaatst en werd het werkblad er al eens bovenop gelegd. Zelfs zonder de kastdeurtjes en schuiven ziet het er nu al goed uit 😉

Daarnaast zijn we ondertussen ook gestart met deel twee van de keuken, met name de wand. Ook daar werd eerst een sokkel gemaakt, waarna alle basiselementen van de kasten in elkaar werden gevezen en voorlopig werden opgesteld. Nu nog alles uitpassen en definitief monteren, om dan daarna alle toestellen aan te sluiten.

28 oktober 2014: Betegeld, geverfd, klinken geplaatst en toestellen aansluiten

Met de hulp van Jakob en Annabel werden in de keuken alle schuiven en deurtjes gemonteerd en Emily voorzag deze later van de nodige klinken. Daarnaast werden de vaatwas ingebouwd en voorzien van een bijpassend front, de gootsteen gemonteerd, de werkbladen vastgevezen, de muur betegeld en nadien opgevoegd en de dampkap gemonteerd. Ook het stuk boven de zwevende kasten werd nog van een gipsvezelplaat voorzien en geverfd. De keuken begint dus al een goed afgewerkte vorm aan te nemen.

Advertenties

3 responses

16 05 2015
Danny

Knap werk.
Weten jullie nog hoe hoog jullie de sokkel gemaakt hebben, of zijn de maten van ikea behouden?

18 05 2015
Thomas

Beste,

de hoogte van de sokkel weet ik niet meer van buiten. Wij hebben de hoogte van ons werkblad eigenlijk bepaald nadat we bij verschillende familieleden, vrienden, kennissen en toonzalen de voor ons ideale hoogte hadden nagemeten. Uiteindelijk hebben wij er zelfs voor gekozen om het werkblad waar de spoelbak in zit 5cm hoger te laten komen dan het werkblad waar de kookplaat in zit. Tot op heden bevalt ons dit zeer goed.
Weet ook dat de nieuwe kasten van Ikea standaard hoger zijn, waardoor we de sokkel nu minder hoog zouden moeten maken. We hebben dit verschil opgemerkt toen we onze kasten gingen halen voor de badkamer. Dit zijn namelijk ook Ikea keukenkasten.
Onze raad is dus om na te meten bij verschillende andere keukens en er de voor u ideale hoogte uit te selecteren. Op basis daarvan kan je dan de hoogte van je sokkel bepalen.

28 10 2014
Update | Thomas & Emily bouwen

[…] Keuken Badkamer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: