Passief is passé, lang leve nulenergie!

11 01 2017

De eindejaarsperiode is algemeen gekend als een vredelievende, maar ook een dure periode vanwege de vele cadeautjes. Wij kregen echter een cadeau uit zeer onverwachte hoek, met name van het Vlaams Energieagentschap.

Net na ons babybezoek in Phoenix (oktober 2016) dienden we op vraag van het Vlaams Energieagentschap verschillende documenten in teneinde onze woning als passiefhuis gecertificeerd te krijgen. Tot ontvangst van deze documenten werd de woning wel aanzien als een lage energiewoning.
De gevraagde documenten werden allemaal verzameld en opgestuurd en net voor Kerst kregen we een brief in de bus waarin te lezen was dat onze woning gecertificeerd werd als nulenergiewoning en wij bijgevolg ook in aanmerking kwamen voor de daaraan gekoppelde belastingvermindering.

Daar we er steeds van uit zijn gegaan dat onze woning een passiefhuis is, dachten we aan een foutje van het Vlaams Energieagentschap. Dan was de vraag: Gebaren we ons van krommen haas, of nemen we toch contact op met het Vlaams Energieagentschap teneinde hen onze bedenking over te maken? Uiteindelijk schreven we onze architect/EPB-coördinator (www.archicd.be) aan en vroegen hem om zijn mening.
Daags nadien kregen we reeds het bericht dat er geen misverstand was en dat we wel degelijk een nulenergiewoning hadden. Blijkbaar kwamen zijn berekeningen steeds uit op een net-niet nulenergiewoning en spelen er bij het Vlaams Energieagentschap ook andere parameters mee, waardoor dit dus een meevaller was voor ons. Dit houdt namelijk in dat onze belastingvermindering gedurende 10 jaar het dubbele is!

Uiteraard heel goed en vooral onverwacht nieuws voor ons, al moeten we wel zeggen dat wij er zelf een andere definitie op na hielden voor wat betreft het begrip nulenergiewoning. Voor ons hield dit namelijk in dat we al de nodige energie (en niet enkel deze voor verwarming en sanitair warm water) ter plaatse opwekken via hernieuwbare bronnen. Intussen hebben we onze definitie dus aangepast en verkondigen we met grote trots dat we een nulenergiewoning hebben gebouwd!

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers liken dit: